Specialsök

specialsökcol.jpg

Jag började med specialsök av en slump. Jag skulle upp till Hundcampus för att gå en årslång kurs i etologi för Lars Fäldt och blev tillfrågad om jag inte ville passa på att prova specialsök när jag ändå var där. Sagt och gjort – och det tog inte lång tid innan jag var fast. Så otroligt roligt det var! Boo, som var den hunden jag hade med mig då, var från början rädd för specialsökslabbet, men allt eftersom hon vågade mera så växte hennes självförtroende även på andra områden i livet. Att få jobba med saker som var välbekanta (för säg den hund som inte använder näsan!) gjorde att hon blev tryggare. Så småningom snöade Boo och jag in allt mer på spårträningen, det tyckte vi båda var roligast. Däremot är Gip en riktig talang på specialsök, och innan vi flyttade från Hundcampus kunde han markera både te, lungcancer, marijuana, kokain och heroin – det vill säga allt jag någonsin testat på honom. Nu för tiden söker han mest sånt som är lite mer lättillgängligt hemmavid, och hans absoluta favoritlek är rumssök.

Att hunden har en fantastisk nos är det nog ingen som har missat. Hundar kan läras söka efter nästan vad som helst – lungcancer, försvunna människor, falska sedlar, mögel, kantareller. De kan söka på superhög nivå med massor av precision, och de kan söka efter mer lättsamma saker bara för att det är roligt.  Specialsök kan alltså användas till både lek och allvar, och är en bra aktivering. Man kan med andra ord lägga ribban precis där man själv vill ha den, beroende på vad man vill använda träningen till.

På kursen i specialsök som aktivering lär vi hundarna (och förarna) metoden, och den är densamma nästan oavsett vad som ska sökas efter. Ni får med er tillräckligt med kunskap hem för att kunna träna hunden på egen hand, och därmed få ett perfekt verktyg för att ha roligt med hunden på ett nytt sätt. Ni får prova både specialsöksplattform, golvbana, rumssök, läcksök och minisök och jag kommer prata om ännu fler sätt att jobba på.

Som en extra bonus kommer hunden garanterat älska det! Specialsök som aktivering passar alla hundar – från valpar till den äldre hunden, heta hundar som behöver lära sig att jobba koncentrerat och avslappnat, försiktiga hundar som behöver ökat självförtroende, hundar som tränat ”allt annat” och hundar som inte tränat speciellt aktivt alls tidigare.

Träningen anpassas efter individen och det går att göra både lättare och svårare. Genom att alla får ta del av varandras träningspass får ni dessutom vidare tips på hur svårigheter som kan dyka upp längre fram kan lösas.

Nedan en film från när de som gick specialsök som aktivering, fortsättning, hade examen. Mer om vad de gjorde kan du läsa här.

Kommande specialsökskurser kan du läsa mer om på kurssidorna!