Tesla

IMG_0180januari 2015

IMG_5177 DSC_3639

For The Win Tesla är en border collie som flyttade in i december 2014. Nedanstående text skrev jag till uppfödarnas 12-veckorsrapport och nu när han snart är 7 år stämmer det förbluffande bra:

”Tesla känns som den perfekta valpen. Han är först och främst så himla GLAD, och har varit sedan dag ett. Han är busig och orädd, men på ett coolt och avslappnat sätt. Han är bekymmerslös och självklar, och med det menar jag att han på ett helt naturligt vis flyttade in hos oss och det känns som han alltid har varit här. Det var liksom ingen tvekan. Våra andra hundar (border collien Gip 4 år och tollaren Vill 3 år) har väldigt olika personligheter och det lärde sig Tesla snabbt, vilket gör att han smälter fint in i hundgruppen. Han leker och myser med sina ”brorsor” och de gillar honom också.

Tesla älskar att leka även med människor, och kampleker för liv och lust. Han har en naturlig vilja att komma tillbaka med leksaken för mer lek eller för att byta mot en karamell, och har över huvud taget inget ägandebegär. Han älskar mat men skiftar snabbt mellan båda belöningsformerna. Han är snabblärd och intelligent, han tänker medan han jobbar utan att varken bli tveksam, tröttna eller bli för hetsig.

Tesla5veckorIMG_3350

Han kommer nog bli en fartdåre när han blir större (och benen längre) han älskar att springa, inkallning är det roligaste han vet, och han älskar oljud – ett omkullvält kompostgaller som låg på klinkersgolvet var superhäftigt att springa över. Om och om igen. För att komma till hundsängen som ligger bredvid soffan hoppar han först upp i soffan och ner via armstödet – bara för att det är kul. Han verkar helt obrydd om olika miljöer och är så klart nyfiken, men det är inga konstigheter. Vi bor på landet, men när vi tagit honom till nya platser så har han varit intresserad men inte osäker. Han provar gärna om det går att bada i vattenskålen – eller bära på den.

11dagarWT1A

Han har precis börjat förstå att han i shejpinglekar kan påverka omgivningen och bjuder på beteenden som både är aktiva och mer stillsamma. För bara en vecka sedan var han mer som en tjurig bulldozer som provade EN sak och funkade inte det så provade han samma sak igen, men nu har han förstått att olika saker kan ge utdelning (både i vardagen och i träning). Trots att han är så livlig så är han inte stressig eller hetsig och han sover hela nätterna och stora delar av dagarna, precis som han ska. Rolig, glad, gosig, busig… Perfekta valpen, som sagt.”

(Bebisbilderna samt den med den röda nätbollen kommer från uppfödarna.)

Tesla tävlas främst i freestyle, i den högsta klassen. Han har även tre godkända resultat i rallyns nybörjarklass, är uppflyttad (och har startat) i heelwork to music klass 2, och är uppflyttad till lydnadsklass 2. Han har även tränat ganska mycket vallning och har jättefin djurkänsla.

IMG_3392

Motiverade hundar
Det ska vara kul med hund