Hundbeteendeutredare

problemhund.jpg

I mitt jobb som hundbeteendeutredare träffar jag hundar som har olika problem, men jag drar mig för att kalla dem ”problemhundar”. Ibland är det bara problem för den tvåbenta delen av sällskapet, ibland är det ett problem bara för hunden. Det kan vara allt från hundar som matvägrar, inte vill att man klipper klorna på dem, hundar som blir överlyckliga när det ringer på dörren och försöker välta och slicka ihjäl den som kommer – eller hundar som tycker att det är jätteläskigt med besök och försöker skrämmas eller bita. Det är hundar som jagar bilar eller jagar rådjur, som är rädda för ljud, hantering, åka bil eller bli lyft. Det vanligaste problemet som folk kommer till mig med är att hunden gör utfall i koppel, antingen mot människor eller mot hundar (eller båda).

En del som kommer har ”försökt allt” och har kämpat i flera år, en del har precis upptäckt problemet och vill mota Olle i grind. Det är naturligtvis lättare att komma tillrätta med något som inte har blivit en vana, men ge inte tappt om du hållit på länge! Tillsammans kan vi finna en lösning!

Hos mig kommer du inte få några diffusa råd om att ”stärka din ledarroll” eller några tips som kommer göra att din hund blir räddare eller osäkrare. Kanske kommer du bli förvånad över arbetssättet – för du har sett det rakt motsatta på teve. Jag lovar att jag kan förklara exakt varför jag gör som jag gör – och jag vill att du frågar! Jag vill att både du och din hund ska vara bekväma med tillvägagångssättet. Oavsett vilket problem du har med din hund så kommer vi jobba med metoder som bygger på vetenskaplighet och som gör att du får en bättre relation till din hund. Jag kommer inte behöva provocera fram felbeteendet hos hunden, tvärtom jobbar vi så att hunden känner sig glad och nöjd hela tiden. Vi letar rätt och inte fel! Det kan ta längre eller kortare tid, men aldrig någonsin kommer du behöva utsätta din hund (eller dig själv!) för något som inte känns rätt.

Där jag gick min utbildning kallades det för hundbeteendeanalytiker, men eftersom beteendeanalys är ett vetenskapligt forskningsfält, som jag förvisso ligger nära, har jag valt att kalla det hundbeteendeutredare istället. Andra vanliga namn är hundpsykolog, eller kanske coach. Men jag gillar hundbeteendeutredare eftersom det är vad jag gör. Utreder hundens beteende för att hitta lösningar för att hjälpa.

Motiverade hundar
Det ska vara kul med hund