Blygerkurs online – hösten 2023

 

Hösten är snart här! Vad passar bättre än att lära sig något nytt när mörka dagar väntar? Den här kursen startar 25 september och sträcker sig ända till nyårsdagen.

Ur innehållet:

* Så får du din hund att våga ta för sig i träning och i livet i stort
* Skrammellekar
* Hanteringsträning och frivillig påklädning
* Start- och stoppknappar
* Rörelse är roligt
* Balans och kroppskontroll
* Trickträning
* Nosarbete
* Hälsa som ett trick – för hundar som är rädda för människor
* Akutlösningar
* Vad du kan göra dagar när du inte orkar

Du får:
Många timmar föreläsningar (förinspelad film som du kan se om och om igen under hela kursen)
Film på cirka 40 övningar

Under hela kursen har du möjlighet att skicka in filmer som du får personlig feedback på. Första lektionen får du tillgång till 25 september och sedan släpps lektion 2 två veckor senare, lektion 3 två veckor efter det. Du kan i lugn och ro kan bekanta dig med övningarna innan du börjar skicka in film, och få hjälp där du fastnat – eller få hjälp direkt för att komma igång.

Tillgång till övriga deltagares filmer och feedback ges genom en sluten Facebookgrupp där jag finns som stöd under hela kursens gång för att svara på frågor och se hur det går.

Du behöver:
En hund
En mobil det går att filma med
En Facebookprofil

Vem passar kursen för?

Den här kursen är för dig som har en blygerhund – en hund som har rädslor, osäkerhet eller dåligt självförtroende, generellt eller specifika rädslor. Den passar också dig som har en valp eller unghund som du vill ”vaccinera” mot rädslor och osäkerhet i framtiden. Du kanske har en hund som inte är direkt rädd, men som har lite svårt att ta för sig, bjuda på beteenden, vara aktiv i träningen och som du vill hitta glädjen med. Alternativt en hund som reagerar först och tänker efter sedan. Den passar också dig som vill lära dig mer om hundar, hundars mentalitet, hundträning generellt och shejping specifikt och förstås hur man stärker hundars självförtroende.

Kursen är uppdelad i sju lektioner, som vardera pågår under två veckor. Varje lektion består av en teoretisk del och ett antal praktiska övningar.

Ända sedan min bok Blygerhundar – så gör du din hund till en superhjälte gavs ut i augusti 2017 har jag varit ute och föreläst, hållit clinics och träffat mängder med blygerhundar. Jag har finslipat vad som är viktigast, jobbat på ytterligare ett antal lösningar och fortsatt utveckla konceptet med att jobba på hundens självförtroende – att göra hunden till en superhjälte. Den här kursen bygger på boken, och det är en fördel om du har tillgång till boken under kursens gång. Eventuellt rekvisita du behöver för träningen kommer du få besked om under kursens gång (och det kommer mestadels vara sådant du redan har hemma).

Varje lektion pågår under två veckor, hela kursen varar alltså i fjorton veckor. Du kan välja om du vill göra få eller många övningar.

Lektionerna läggs upp på hemsidan, men du lägger upp dina filmer i en sluten Facebookgrupp. Det är också där du får feedback, kommentarer och guidning vidare. Alla deltagare kan se allas filmer och vara med i diskussionerna.

Nästa kurs startar 25 september

Anmälan till denna kurs är stängd. Håll utkik här och på sociala medier efter nästa kursstart våren 2024

Kostnad
Med hund: 2500 kronor, jag förbehåller mig rätten att stänga anmälan om det blir för många anmälda

Observatör: 1800 kronor, då får du tillgång till allt material och deltagarnas filmer och feedback, men får inte lägga upp egna filmer eller få hjälp med den egna hunden.

Notera att anmälan är bindande, men att 14 dagars ångerrätt föreligger så länge kursen inte påbörjats.

Så tycker tidigare deltagare om kursen 

”Som ägare av en reaktiv hund uppskattar jag inte bara den genuint fina hundsynen Jessica förmedlar. Jag uppskattar även hennes stora kunskaper och förankring i fakta och teori, hennes ofta blixtsnabba, precisa och användbara feedback och ff a intresse för min lite hopplösa men ack så underbara hund.”  – Anna och Rexi

”Jag går Blygerhund och jag måste säga att kursen är helt fantastisk! Redan på den första delens föreläsningar fick jag aha-moments, och sen har de bara fortsatt komma. Än så länge har det varit många bra föreläsningar, och jättebra att få se de praktiska övningarna filmade och förklarade. En stor del av kursen är också alla tips man får när man tittar på filmerna som deltagarna har lagt upp, och fått feedback på. Jag har hittat några hundar som har samma utmaningar som vi själva, och dessa följer jag extra noga. Jag ser stor skillnad på min Maja, sedan vi började denna kurs. Hon sätter sig inte lika ofta och frågar vad hon ska göra, utan testar olika beteenden lite försiktigt. Det bästa av allt är att jag tycker mig märka att hon viftar oftare på svansen nu Rekommenderar alla att gå denna kurs, även de som inte upplever att de har en Blygerhund!” – Frida och Maja

”Jeg har tidligere lest boken Blygerhundar, og fikk mange nye perspektiver og løsninger fra den. Når jeg nå fikk utfordringer med redsler hos en valp var boken det første jeg tok frem igjen. Gleden var stor da jeg ved en tilfeldighet oppdaget at Jessica skulle ha Blygerkurs Online, og ennå større da vi fikk plass på kurset. Det jeg liker aller mest med Jessicas tankesett, som jeg har fått bli ennå mer kjent med gjennom kurset, er at hun er så aksepterende i forhold til hundene. Verden er tilsynelatende full av trenere som forsøker å presse hunder inn i rammer de selv eller andre har satt, med et fokus på prestasjon. Jessica tar hensyn til hunden som individ og har et helhetlig perspektiv på individets velferd. Hun tar hensyn til den individuelle hundens behov og grenser. Hun har kunnskap om både hundesport, fysikk, mentalitet og adferd, og tar hensyn til alt dette i opplegget. Hun er også flink til å ”se” og forstå MIN hund selv gjennom bare video. Jeg føler at jeg bare halvveis gjennom kurset har fått økt forståelse for hva det egentlig er min hund forteller meg gjennom tingene hun gjør eller ikke gjør, selv om hun ikke snakker med store bokstaver. Jeg har også fått økt forståelse for hvordan jeg bør svare på hennes kommunikasjon med meg.” – Margrethe och Hálle

”Innehållsrik och lärorik kurs där man får ta till sig många nya erfarenheter. Jag märker redan skillnad på Gizmo som är lugnare i sin framtoning ute. Jessica är dessutom pedagogisk och ser direkt vad man behöver jobba på och hur man ska nå resultat. Ser verkligen fram emot fortsättningen av denna kurs.” – Ulrika och Gizmo

”Jag har deltagit med en omplaceringshund som inte är rädd eller osäker. En lätthanterlig hund där jag försökt öka inställningen och intresset för träning och föremål (leksaker), och den här kursen har gjort så otroligt mycket nytta. Banden har stärkts mellan oss otroligt mycket. Vi har gått från en hund som inte riktigt vill/orkar tänka själv till en hund som bjuder på massa beteenden för att han tycker det är så roligt. Vi har fått så bra verktyg för framtiden, och kanonbra feedback som utvecklat både mig och honom. Jag kände mig lite fel ute när kursen började, då han som sagt varken är osäker eller har rädslor, men jag är så glad att vi gått den här kursen. Jag kunde inte vara mer nöjd, och Jessica är en fantastisk handledare”  – Madelene och Azlan

”Har lyst til å takke Jessica for et formidabelt bra kurs! Og alle deltakerne for at jeg har fått følge dere og latt meg inspirere av dere gjennom alle disse ukene!

Jeg har skolert meg og trent etter klikkertreningsprinsipper i mer enn 10 år. I løpet av de årene har jeg hatt en del hunder, og alle har respondert sånn passelig etter boka på den treningen jeg har lagt opp til. Men så kom Ennen <3 Verdens snilleste, mest følsomme lille kelpie som møter verden med uro, og som på ingen måte vil la seg tvinge til å gjøre noe som hun synes er ekkelt eller mystisk. Om man legger litt press på henne, skvetter hun unna som et såpestykke. Og i tillegg til dette har hun sosiale ferdigheter som gang på gang setter henne i situasjoner hun ikke takler.

Vi har gått utallige kurs og søkt råd hos mange instruktører og treningskamerater. Til tross for at jeg setter umåtelig pris på at så mange har bidratt med sin kunnskap og sitt engasjement, så har jeg følt meg så alene. For ingen kunne riktig forstå Ennen eller de utfordringene vi opplevde. Men jeg forsto i det minste at jeg måtte få tak i en person som kunne se hva Ennen selv bragte med seg i treningen. Alt det som jeg ikke riktig var i stand til å identifisere og ta hensyn til.

Da jeg skrev til Jessica og tagg om å få bli med på dette kurset, var det i desperasjon. Jeg har lest og anbefalt boka hennes til flere, men samtidig tenkt at Ennen ikke er en blygerhund, der hun bulldoser seg fram i verden. Men på sitt sett, så er hun jo det.

Etter 14 uker på blygerkurs, må jeg bare si at dette er det beste hundekurset jeg noen sinne har deltatt på! Inkludert alle jeg har deltatt på ”live”. Etter min mening burde alle hundeeiere gått et slik kurs.

Opplegget er genialt, der man starter opp med flere uker der man bygger en god relasjon mellom hund og eier, mens man også styrker hundens selvfølelse. Samtidig innføres både hund og eier i et treningssystem som skaper trygghet hos begge parter. Og ikke minst, sørger for at eier og hund utvikler tydelig kommunikasjon rundt hvorvidt læringsmiljøet er godt nok. Dette går ikke på bekostning av den tekniske treningen. Kurset er spekket med øvelser som utvikler hund og eiers ferdigheter, og gjennomgås grundig.

På blygerkurs tenker man litt annerledes. Der man tidligere gjerne ønsket å begrense hunden for å unngå rabalder, gir man større trygghet og handlingsrom. Der man tidligere jobbet for å lære hundene å ignorere forstyrrelser, jobber man for at hundene skal tåle dem. På ordentlig. Og så er det alltid en liten twist,- en øyeåpner som gir helt nye muligheter i videre trening.

Jeg kan ikke unngå å nevne den gode tonen i ”klasserommet”. Her blir man premiert for å være nysgjerrig, og ingen spørsmål er dumme! Det er heller slik at man nesten føler seg spesielt smart dersom man spør om noe 😉 Og spør du, får du alltid grundige og utfyllende svar.

Så hvor står Ennen og jeg i dag, da? Hun er jo seg selv fremdeles, men reisen vi har startet på har inspirert meg til å gi henne større frihet. Og den friheten bruker hun til å ta meg mer med på konferanse enn det hun har gjort tidligere. Og så har jeg endret fokus fra å ha klare konkurransemål med Ennen til å legge mer vekt på at vi skal ha en god relasjon.

Så takk for et fantastisk kurs, Jessica! Det føles litt nervøst å skulle takle framtidens utfordringer på egne skjelvende ben, så jeg er utrolig glad for at du har planlagt en slags fortsettelse på kurset! Og takk til Margerethe som skrøt så av det første kurset, at jeg skjønte at jeg hadde gått glipp av noe!” – Åsa och Ennen

Motiverade hundar
Det ska vara kul med hund