”Alla hundar älskar mig!”

Olika raser

Ibland verkar det finnas en allmän uppfattning att alla hundar vill hälsa på alla människor de möter. Och emedan det stämmer för en del så gäller det långt ifrån alla. När jag hade Boo fick jag ofta höra meningen i rubriken – ”Alla hundar älskar mig!” ofta direkt kopplat till att personen i fråga satte sig på huk och räckte fram handen. Jag förstår att det var av välmening, men Boo ville inte hälsa på främlingar. Och om människan dessutom betedde sig helkonstigt och satte sig ner, kanske till och med med vände ryggen till och dessutom sträckte fram handen så fick hon sina misstankar bekräftade – det var en skum figur. För hundar _utan_ rädslor kan det vara en smart taktik att sitta på huk: hunden behöver inte hoppa för att hälsa och ni hamnar på mer lika nivå rent höjdmässigt. Men för den rädda hunden kan den sortens inbjudningar te sig livsfarliga. Om man då dessutom har låtit främlingar ge hunden godis så kan det verkligen bli en konflikt i hundens huvud.

Men vänta, vad skriver jag nu? Att låta främlingar ge hunden godis för att visa att de är ofarliga är väl jättebra. Eller? Jag vet inte hur många gånger jag sett det tipset på olika ställen. Och även här förstår jag tanken: en främling som bjuder på karameller är ju snäll! Problemen med detta är dock flera. Dels som kan faktiskt rädslan bli ännu större, inte minst om hunden snabbt nappar åt sig godiset och sedan rycker undan. Om då människan dessutom får för sig att hålla fram en hand kan upplevelsen för hunden bli än värre. Dessutom skapar det helt fel förväntningar hos hunden, som omöjligt kan veta vilka av alla främlingar den möter som kommer bjuda på godis. Risken är att hunden vågar sig fram till någon som inte har godis, som kanske inte heller vill ha en hund hos sig och som skrämmer hunden ytterligare med sitt kroppsspråk.

För den ivriga unghunden som vill fram till varje pris liksom för den rädda hunden kommer här några tips på att minska både viljan att gå fram och rädslan för främlingar.

1. Låt belöningen komma från dig! I stället för att låta främlingen locka till sig hunden med en godbit, låt hunden vända rumpan mot främlingen och ta något steg mot dig för att få sin godis. Jag tycker det är bra att ha ett ord eller ljud som betyder ”det du gjorde nu var rätt – kom och ta din belöning”, till exempel ljudet av en klicker eller ett kort ord (jag använder ”Ja!”). Om du inte använder detta idag kan du träna det separat. Säg helt enkelt ”Ja!” och ge en godbit några gånger till dess hunden kopplar ordet/ljudet med godis. I början räcker det med att hunden tittar mot främlingen för att den ska få sitt ja och en godbit. Tänk på att du tar med dig hunden ytterligare något steg bortåt – både godbiten och det ökade avståndet blir en belöning för den rädda hunden, samtidigt som hunden lär sig att det är bra att avlägsna sig. Nästa gång kan du låta hunden ta något steg närmare, och så upprepar du proceduren. Tänk på att det är hunden som bestämmer vilket avstånd som är lämpligt – oavsett om det är 15 centimeter, 15 meter eller mer. Tänk också på att det är hunden som bestämmer om den vill närma sig över huvud taget. För den (över)sociala hunden gör du likadant fast tvärtom. Ett lugnt beteende kan belönas med godbit och ett kortare avstånd. Även här bestämmer hunden vad som är lagom, dvs det avstånd den kan vara lugn på. Ibland kan den sociala hunden få ett ”Varsågod att hälsa” när den uppvisat lugnt beteende som en extra belöning (var då säker på att den som hunden får hälsa på är helt okej med hur hunden hälsar, tills du tränat tips tre!). Tänk på att en del hundar uppvisar ett översocialt beteende för att maskera sin rädsla. Den rädda hunden kan tvärtemot få ett extra långt avstånd och kanske tas ur situationen helt. Målet med övningen är att hunden ska veta att främling aldrig betyder att den måste hälsa, samt att goda, roliga saker kommer från _dig_ och inget annat.

2. Låt hunden göra ett trick i stället för att hälsa! Ibland kommer människor – kanske framförallt barn – fram och frågar om de får hälsa. Och istället för att göra barnen ledsna (jag vill belöna dem för att de frågade så fint!) svarar jag ”Hen vill inte hälsa, men du kan få se ett cirkustrick istället!”. Oftast tycker faktiskt både barn och vuxna att detta är ännu roligare. Se till att ha tränat tricket hemma i lugn och ro så att hunden vet precis vad den ska göra när du ber den sitta fint, gå på bakbenen, snurra eller vad det nu är. Och se till att avståndet hålls!

3. Lär hunden ett alternativt beteende! Det är bra att lära hunden vad den ska göra i hälsningssituationen, och sedan sätta signal på det. Om du lär hunden att ”Varsågod att hälsa” betyder ”nosa på skorna” eller ställa sig bakom dig, eller något annat som hunden vill göra och klarar av i situationen så har du ett bra verktyg att ta till. Om svaret på frågan ”Får jag hälsa?” blir ”Om hen vill – varsågod att hälsa” – hunden ställer sig demonstrativt bakom dig – ”Nä, hen ville visst inte” så har många mycket lättare att förstå än ett nej. För ett nej kan så ofta följas av – just det: ”Men alla hundar älskar mig!”

Ännu fler tips för den människorädda hunden finns i min bok Blygerhundar.

 

Motiverade hundar
Det ska vara kul med hund