Nosework och specialsök

specialsökcol.jpg

Jag började med specialsök av en slump. Jag skulle upp till Hundcampus för att gå en årslång kurs i etologi för Lars Fält och blev tillfrågad om jag inte ville passa på att prova specialsök när jag ändå var där. Sagt och gjort – och det tog inte lång tid innan jag var fast. Så otroligt roligt det var! Boo, som var den hunden jag hade med mig då, var från början rädd för specialsökslabbet, men allt eftersom hon vågade mera så växte hennes självförtroende även på andra områden i livet. Att få jobba med saker som var välbekanta (för säg den hund som inte använder näsan!) gjorde att hon blev tryggare. Så småningom snöade Boo och jag in allt mer på spårträningen, det tyckte vi båda var roligast. Däremot är Gip en riktig talang på specialsök, och innan vi flyttade från Hundcampus kunde han markera både te, lungcancer, marijuana, kokain och heroin – det vill säga allt jag någonsin testat på honom. Nu för tiden söker han mest sånt som är lite mer lättillgängligt hemmavid, och hans absoluta favoritlek är rumssök.

Under 2017 började vi aktivt träna tävlingsgrenen i specialsök, det vill säga nosework, och blev helt fast. Så otroligt roligt! Vi gjorde doftprovet i eukalyptus och har hunnit tävla några gånger. Under 2018 gjorde Gip doftprov med Anders, och Vill med mig vilket gör att vi planerar att tävla tillsammans. Gip har även klarat lagerblad, och har ett diplom i klass ett, samt flera SSE (domarutlåtande: särskilt samspelt ekipage).

Våren 2018 gick jag SNWKs instruktörsutbildning i nosework, och kan numera titulera mig certifierad noseworkinstruktör samt doftprovsdomare. Håll utkik här på sidan efter både kurser, läger och doftprov.

dp

Att hunden har en fantastisk nos är det nog ingen som har missat. Hundar kan läras söka efter nästan vad som helst – lungcancer, försvunna människor, falska sedlar, mögel, kantareller. De kan söka på superhög nivå med massor av precision, och de kan söka efter mer lättsamma saker bara för att det är roligt.  Specialsök kan alltså användas till både lek och allvar, och är en bra aktivering. Man kan med andra ord lägga ribban precis där man själv vill ha den, beroende på vad man vill använda träningen till.

Som en extra bonus kommer hunden garanterat älska det! Nosework passar alla hundar – från valpar till den äldre hunden, heta hundar som behöver lära sig att jobba koncentrerat och avslappnat, försiktiga hundar som behöver ökat självförtroende, hundar som tränat ”allt annat” och hundar som inte tränat speciellt aktivt alls tidigare.

Träningen anpassas efter individen och det går att göra både lättare och svårare. Genom att alla får ta del av varandras träningspass får ni dessutom vidare tips på hur svårigheter som kan dyka upp längre fram kan lösas.

Nedan en film från när de som gick specialsök som aktivering, fortsättning, hade examen. Mer om vad de gjorde kan du läsa här.

Kommande kurser kan du läsa mer om på kurssidorna!

 

Motiverade hundar
Det ska vara kul med hund