Examensdags!

Först gick de en grundkurs i specialsök som aktivering. Några av dem gick sedan en fortsättning. Och efter det ville de ha en till. En längre, mer omfattande, maffigare, matigare. ID-sök ville de ha som tema, alltså att lära hundarna att identifiera doften från (fotspår, föremål som den tagit i osv) en individ (kan vara människa, barn, hund, katt, rovdjur, skadat vilt…). Så jag gnuggade mina grå och kom fram till en plan. Redan vid första tillfället fick de veta vad de skulle få för uppgift att lösa i examensutmaning:

Den stora diamantstölden i Bottnaryd!

Det var en gråkall februarikväll 2014 när det plötsligt upptäcktes att det begåtts inte bara en utan TVÅ stölder av värdefulla diamanter i Bottnaryd centrum! Specialsöksteam ett och två kallades in för att lösa gåtan och hitta gärningspersonen!

Uppgift nummer ett: att få hunden på rätt spår! Någon har tagit i en dörr, i ett kassaskåp och på en stol och lämnat ett visitkort för hunden.

MEN!

Uppgift nummer två: Det går flera spår ut genom dörren och vidare ut i byn. Kommer teamet klara följa rätta spåret?!

Såklart!

Uppgift nummer tre: Det verkar vara slarviga tjuvar – längs spåret har de tappat både det ena och det andra. Kommer teamet lyckas hitta allt?

Uppgift nummer fyra: En folksamling har bildats på torget. Kommer hundarna klara av att identifiera rätt personer?

Spänningen är olidlig!

Inbakat i uppgiften ligger rumssök, spår, markera föremål inne och ute, använda smeller, välja rätt spår och markera en människa. Och allt börjar på sökbanan så att hundarna lärde sig att leta efter doften av människa – rätt människa.

Superengagerade kursdeltagare har utmanat mig att bli en bättre instruktör. De har delat filmer, utmanat varandra, tränat kroppskontroll, träffats flera gånger vid sidan av kursen för att träna, ställt ingående och kluriga frågor och alla har vi haft superkul under tiden.

Men en bild säger mer än tusen ord, och en film förhoppningsvis mer än så. Kolla på filmen och smittas av engagemanget – så här kul har vi det!

 

Motiverade hundar
Det ska vara kul med hund