Vad är en clinic?

ziggie

 

Jag fick en fråga vad som egentligen skiljer en föreläsning och en kurs från en clinic. Tänkte jag skulle reda ut begreppen så du vet vad du anmäler dig till. Clinics används mycket inom hästvärlden och börjar bli allt vanligare inom hund också. Jag misstänker att det kan finnas lite olika definitioner – så jag redogör bara för min egen.

På en kurs är det ett begränsat antal deltagare – vanligtvis tar jag sex stycken med hund, på blygerkurserna ibland bara fyra. Kursen är upplagd så att vi jobbar med respektive hund på deras nivå och med deras problem. Gruppens sammansättning är slumpad beroende på vem som anmäler sig – det kan till exempel vara fyra hundar som är rädda för människor, eller fyra hundar som tycker underlag är läskigt. Eller för den delen en som vill jobba med rutskick, två med fritt följ och resten med inkallning med ställande om det är en lydnadskurs. Så klart gäller inte detta på temakurserna – är det en kurs i fritt följ så är det det vi fokuserar på, på respektive hunds nivå. På kurserna är det ofta möjligt med ett antal observatörer. Jag håller teorin till ett minimum på kurserna, med det sagt kan det bli en del ändå, beroende på kurs.

blygerkurs

På en föreläsning är det mest prat. Jag föreläser och har oftast hjälp av en power point, ibland med någon film. Nästan uteslutande hundfritt – det har hänt att jag visat nåt med min egen hund, men mest är det teoretiskt. Väldigt roligt och bra för en vardagkväll, till exempel, då föreläsningen är på bara ett par timmar. Antalet i publiken begränsas bara av det fysiska rummet.

Så clinic då, som är det bästa av båda världar! Jag och arrangören väljer ut de hundar som ska vara med (tre-fyra stycken) för att se till att å så stor spridning som möjligt. Jag försöker se till att det är en mycket ivrig hund, en tillbakadragen, en som inte tränat så mycket förut och så vidare. Detta för att publiken – som kan vara så många som får plats i lokalen – ska få se så olika hundar som möjligt för att ha på fötterna att ta hem till sin egen hund. Övningarna anpassas efter respektive hund, och jag väljer ut dem så att deltagarna får stor spridning även där. Mellan de praktiska övningarna håller jag föreläsning så att vi kan nörda ner oss lite teoretiskt också.

anna

Jag upplever att clinicformatet är superbra för det täcker in så mycket och kan ge många människor verktyg på en begränsad tid. Förstås måste man även finslipa sina skills i praktiken – hundträning är ju väldigt mycket hands on – men skillnaden mot föreläsning är att deltagarna har sett någon göra övningen vilket gör det lättare att jobba vidare när man kommer hem. Jag har också märkt att en del drar sig för att gå kurs med sin reaktiva hund eftersom de är osäkra på hur hunden kommer reagera och detta ger möjlighet att luta sig tillbaka och slappna av – för att sedan jobba hemma. Kurserna ger ju dock en större möjlighet att jobba igenom hunden, från start till mål så att säga. På clinicen måste vi snabbare gå vidare till nästa. Jag är dock alltid supernoga med att berätta om stegen vidare för att inte låta någon bli hängande.

blyger

Så, nu hoppas jag att riktigt många blir sugna på att anmäla sig! Här kan du se höstens föreläsningar och clinics. Och psst, om du vill att jag kommer just till er så är det bara att höra av sig. jessica@motiveradehundar.se

Bilderna ovan är alla tagna av Jessica Persson, på Blygerkurs för yrkesverksamma inom hund, som jag höll en het dag i juli. Jag kommer tillbaka och håller den igen i mars.

 

 

IMG_6766

Motiverade hundar
Det ska vara kul med hund