I den bästa av världar

unnamed (1)

Jag har inte hunnit med att adventspynta något i år, men tänkte att jag skulle göra det idag. Städa och pyssla och så klart tänka och planera. Jag funderar på vem Tesla kommer bli, och tror att min största utmaning kommer att bli att verkligen se Tesla för Tesla och inte anta att det är varken Vill eller Gip jag fått en gång till. Eftersom jag är så medveten om att Gip inte är speciellt border collie-lik och eftersom Vill inte ens är bc, så hoppas jag kunna träna Tesla som det oskrivna blad han är. Vissa saker kommer jag medvetet anta – jag kommer anta att han kommer valla andra hundar, bilar, katterna, joggare, motorcyklar osv, och träna utifrån det. Den viktigaste träningen man kan göra med en valp är att vara spågumma och ta upp problemen innan de ens uppkommer (och om man inte har den sortens övernaturliga förmågor i alla fall adressera problemen så fort man anar dem, innan de blivit befästa. En gång är ingen gång men två gånger är en vana. Och med en snabb hund som border collie kan en gång räcka…). Att skvallerträna på rörliga saker är smart att göra med alla valpar, men speciellt vallhundsraserna som har en så snabb reaktionsförmåga och går igång på rörelse. Jag kommer också anta att han inte kommer gilla kloklippning och bli pillad i öronen – eftersom det är få hundar som gillar det – och skapa massa värde för att ligga still i min famn och bli pillad på. Jag kommer anta att han kommer vilja vakta ben och grejer från de andra hundarna, och se till att annan hund närmar sig kommer att betyda fest i stället för pest. Annan prioriterad verksamhet med liten valp är SÖMN och denna gången kommer jag se till att valp kan sova även om det är rörelse i huset. Även om det är supermys att ligga helt stilla med en snusande valp så är det skönt med hundar som inte behöver följa en vart man går. Koppelträning, inkallning, lugn vid dörr och matskål är andra vardagsgrejer som är viktiga, men annars har vi inte så himla mycket regler i vardagen.

Jag älskar sociala hundar och tycker såna där ”Klappa inte min valp”-täcken som är så populära nu är helt vansinniga (gäller naturligtvis inte om hunden är rädd, men det är en annan sak). Att hunden inte springer fram till allt och alla i fel situation är en träningsfråga, och en viktig sådan, men hellre en ”översocial” valp där man får lägga lite möda detta än en som tycker folk är lite skumma och inte riktigt vet vad det innebär när någon kommer fram. Så gosa med folk och fä är prioriterad verksamhet. Jag älskar att gå på stan och få frågor av folk om de får klappa – GÄRNA!

All annan träning då, träningsträning och tävlingsträning: Ganska självklart är att börja med belöningar och utveckla riktiga superbelöningar och regler och härliga känslor kring dessa. Mitt mål är att få en hund som väljer kamplek med mig i alla situationer (utom fårhagen!) och det kommer jag lägga stor vikt vid. Jag kommer inte introducera bollar för Tesla på bra länge, och hans husse har fått strikta förhållningsorder om detsamma – jag har redan tre bolltokiga pojkar här hemma (och den på två ben är den som är svårast att bryta ;-)). Jag hoppas verkligen att Tesla kommer fortsätta vara matglad. Det är så otroligt mycket enklare med en hund som gör allt för en godisbit än en som säger njää till detsamma. Så sug efter belöningar följt av regler kring dem är första prioritet. Jag vill få en hund som känner helt rätt saker vid utebliven belöning och inte en massa frustration.

Mitt nästa mål är att få en hund som väljer min sida frivilligt, och som söker sig in där om inget annat sägs (förutsatt att jag står tävlingsmässigt), och jag kommer lägga massa krut på detta tidigt. Kloss, baklänges marsch, omvänd lockning osv är ju bara medel mot ett mål, och målet är att min sida ska vara bästa platsen att vara på. Naturligtvis är balansen viktig – att träna massa mot mig betyder att jag också måste träna massa FRÅN mig: runda föremål, target, springa till leksak och matskål, till exempel.

Jag kommer redan från början shejpa massa tricks med Tesla, jag tror att det är viktig och bra träning för att få en aktiv och kreativ hund som klarar en massa utan att bli frustrerad. Och så är det så klart himla roligt. Kroppskontroll och en massa annat får man liksom på köpet då. Lugna tricks och fartfyllda tricks. Målet är en hund som är cool i huvudet men snabb i kroppen – vilket inte betyder att benen springer och hjärnan är frånkopplad! Och ja, självklart kommer jag träna en massa stadga också. Stadga och fart. Balans balans balans.

Jag hoppas verkligen att den här milda vintern håller i sig. Jag hade svurit att nästa valp skulle komma på våren (Boo och Vill kom i januari och Gip i december, och alla tre när snön låg tjock och det var svinkallt) eftersom det gör det så mycket enklare med miljöträning. Jag älskar min gård där allt finns på spottavstånd (får, uppvärmd lokal för detaljer och ridhus…) men med Tesla ska jag vara mycket duktigare på att tidigt ge mig ut och träna på nya ställen. Träna på nya ställen och träna kedjor. Tidigt. Det vill säga inte bara miljö- och socialträna (vara latte-matte 😉 ) utan faktiskt TRÄNA på nya ställen och bland andra hundar.

Det finns väl cirka sådär en miljard saker till att tänka på men jag tror att det ovan kan ge bra förutsättningar för att få en hund som håller bra för träning och tävling under många år, vid sidan av att vara bästa kompis. Och i den bästa av världar så kommer jag klara av att tänka på allt, inget oförutsett kommer att ske och valpis kommer reagera precis som jag tänkt på allt jag utsätter honom för. I den bästa av världar…

Motiverade hundar
Det ska vara kul med hund