Belöningsutveckling – externbelöning

Gip verkligen älskar när vi tränar med externbelöning. Det spelar ingen roll vad vi tränar på, eller vilken leksak jag lägger ut – han blir alltid mycket mera fokuserad och mycket mera taggad om jag lagt ut hans leksak i förväg än om jag har den i handen eller i fickan. Jag tror också att jag varit betydligt mer noggrann med kriteriet ”visa inte att du vet att det finns nåt kul till dig nånstans” när det kommer till externt placerad leksak än när jag har den i handen. Han visar inte med en min att han vet var den finns nämligen – ända tills jag säger ordet och han sätter iväg i trehundranitti för att ta den. Lustigt, för han borde ju tycka det är lika roligt – om inte roligare – att springa efter nåt som flyger, hämta det och komma och kampa, men nej, alltid lite högre tempo när det ligger där sen innan. En annan rolig bieffekt jag märkt är att en externt placerad belöning höjer värdet på andra belöningar också. Ibland så får han ju inte hämta den direkt utan jag vill att han gör något – få en godbit eller lite kamp – göra något igen och sen kanske få den. Och han tar godbiten med större intensitet och leker ännu bättre än vanligt om det ligger en leksak ute. Spännande! Och jag tänker att det här är en helt suverän grej inför tävling. Faktum är att jag ska sätta en bur på planen och lägga leksaken däri, och ibland i bilen, för att förbereda honom inför hur det kan se ut på tävling. Än så länge har jag mest haft den liggande nånstans på planen, men att lägga den utanför och ha en bra ritual (till exempel att jag kopplar honom och vi tillsammans springer till den) är väl värt att lägga möda på.

Lilleman har precis upptäckt att döda ting är kul (ja, inte döda som i döda fåglar, dem har han redan upptaäck – för läääänge sen). Jag kan skicka honom till en i förväg utlagd leksak ny också och det är ju lysande. Så glad att han också gillar att leka – även om han allt är bra förtjust i sitt godis.

Jag hade egentligen tänkt att blogga om det seminarium jag var på förra helgen – BAT med Boo – och det kommer. Men inte just idag (heller).

Motiverade hundar
Det ska vara kul med hund