Men får man aldrig säga nej?

Frågan i rubriken är en av de vanligaste frågorna jag får. Det verkar finnas en utbredd missuppfattning om att om man tränar belöningsbaserat så har man inga regler för hundarna. Och det verkar finnas en utbredd missuppfattning om att regler är det samma som förbud. Och för att förbjuda hundarna från att göra felaktigheter så måste man säga nej. Eller?

Booobubblan

Sanningen är den att många gånger har ”Nej!” nästan en motsatt effekt på hunden. Den hoppar på besökare – besökaren säger ”Nej!” med upphetsad röst och hunden blir ännu mer upparbetad. För sanningen är den att du lika gärna kunde säga ”Smörgåstårta!” till hunden – om du inte tränat hunden att ”Nej!” betyder ”Stå med fyra tassar i backen”. För det är ju det vi vill att hunden ska göra, inte sant. I den situationen. Men om ”Nej!” används när hunden hoppar på gäster, vill stjäla mat från bordet, gå fram till annan hund, jaga katten, kissa på ett ställe där den inte får, och så vidare och så vidare så kan det vara svårt för hunden att sortera.

gipkoppel

Så, varför inte berätta för hunden vad du vill att den ska göra i stället? I exemplen ovan kan det vara ”Sitt”, ”Gå ner”, ”Gå nära”, ”Stanna” och ”Kom”. Lättare för hunden att förstå, och lättare för hunden att göra rätt, när den inte behöver gissa vad det är ”Nej” står för den här gången. Skillnaden kan tyckas hårfin, men det finns en fin krumelur här på slutet: om du ber hunden utföra ett oförenligt beteende (det vill säga ett beteende den omöjligt kan göra samtidigt som det du inte vill att den ska göra – till exempel kan hunden inte hoppa på gästerna om den sitter) så har du ett beteende du kan belöna. Och så fort du har belönat ett beteende så ökar sannolikheten för att det är det beteendet som hunden kommer vilja göra mer av. Om hunden sitter ner och låter sig klappas, och kanske får en extrabelöning i form av en godbit, så kommer den välja det framför att hoppa – och bli ignorerad.

Att säga ”Nej” till hunden och putta ner den är faktiskt också ibland en form av belöning för hunden. Den får ju den uppmärksamhet den vill ha! Men vilket beteende är det som blir belönat och därigenom mer sannolikt? Just det: att hoppa på besökaren. I väldigt många andra fall har förstås ”Nej” den bestraffande effekt som avses – hunden slutar med det den gör, men hur länge? Den får ingen annan information om vad du vill den ska göra istället och därför är sannolikheten att den hoppar även nästa gång stor. Inte så effektivt. Absolut inte så effektivt som att lära den vad du vill den ska göra istället.

Så. Får man säga ”Nej”? Klart man får. Man får säga vad man vill till sin hund – men om man vill att det ska vara effektivt så är det smartare att säga nåt som betyder något. För då slår man två flugor i en smäll. Dels får man hunden att sluta med det den inte får göra – dels får man tränat på att göra något man vill att den ska göra.

Oskar

Men regler då? Ja, när vi har tränat på ett beteende så blir det till sist en regel. Träna på att inte hoppa genom att lära hunden att sitta när det kommer gäster, genom att belöna rätt beteende, och det blir en regel. Träna på att sitta i bilburen tills ett frikommando ges, och det blir en regel. Träna på att låta bli mat och godis tills ett varsågod ges och det blir en regel. De regler du behöver för att ditt liv med din hund ska bli så bra som möjligt, bestämmer du själv. Men nyckeln är att träna på det beteende du vill att hunden ska göra. Hur kan den annars veta vad som är rätt?

IMG_0527

Jag gillar att tänka på hundträning så här: Om jag ska åka mellan Bottnaryd och Göteborg, så säger min GPS ”Sväng nästa vänster” när den vill att jag ska svänga vänster. Den hade kunnat säga ”Sväng inte vänster här” ”Inte här heller” och ”inte höger här” och så vidare och så vidare, men varför ska jag behöva ta in information om vad jag INTE ska göra? Det kommer kanske tio ”inte svänga” på en ”sväng”.  Så mycket mer effektivt blir det om jag enbart får klart och tydligt direktiv om vad jag ska göra, när jag ska göra det. Samma sak med hundträning. Detta vill jag att du ska göra. Vad du inte ska göra struntar vi i. Och då är ”Nej!” ganska överflödigt.

Motiverade hundar
Det ska vara kul med hund