Unghundsträning

Sedan jag skrev senast har Tesla vuxit upp till en vacker unghund. Han fyller 11 månader om några dagar, och jag måste nog snart sluta kalla honom för ”valpen”. Det har inte blivit lika mycket tränat med honom som jag trott, då han opererades för osteochondros i båda boglederna när han var ett halvår. Han hade haltat av och till ett tag innan dess, och det var en ganska lång process innan operation, och sedan fick han naturligtvis inte rör sig så mycket medan han läkte ihop. Nu är han friskförklarad sedan ett par månader, och jag har full förhoppning att han ska förbli frisk och stark. Dock är han ett levande bevis på att man får vad man belönar – efter att enbart ha kunnat belöna lugna beteenden under lång tid, har en redan ganska lugn och eftertänksam valp blivit ännu lugnare. Under sommaren har jag främst jobbat med att få upp mer sug för belöningarna. Tesla älskar mat och älskar att leka – men bara ibland. Han är självständig och leker gärna på egen hand, under sommarens alla bad har han stått en bit ifrån i vattnet och lekt med en leksak, medan de andra två kommer till mig och uppmanar mig att leka med dem. Han kan bralla omkring på egen hand på tomten med nåt han hittat, och verkar ganska nöjd med det. Samtidigt är han otroligt kontaktsökande, springer inga egna rundor på promenaderna, utan håller sig där jag är. I träning har han haft väldigt dålig uthållighet, och han har varit jättesvår att få upp i lek, eller rättare sagt – jag har inte kunnat lita på att han tar leksaken som belöning, oavsett om han gjorde det för 10 sekunder sedan. Men han är heller inte supersugen på godiset, och anstränger sig inte nåt vidare för att få sin belöning. Eller: han VAR inte sugen, han LEKTE inte, han ANSTRÄNGDE sig inte. För all träning verkar ha gett resultat, med besked. Måndag-tisdag denna veckan var jag på kurs för Maria Brandel på Kungliga hundar. Hon såg Tesla i våras, och när vi gjorde presentationsrundan hävdade jag att vi inte kommit någonstans sedan dess. Detta visade sig vara helt fel. Tesla lekte superfint, hela tiden, alla pass, och hetsade efter leksaken när jag snott den. Han kunde dessutom växla mellan mat och lek på ett kanonfint sätt och var fokuserad på uppgiften när vi tränade. Dessutom visade han att han visst snappat upp både det ena och det andra vad gäller momentdetaljer, och vi kunde både sätta ihop kedjor och träna moment, med fart och fokus. Så nöjd! Redan nästa vecka är han inbokad på en kurs med Siv Svendsen och jag hoppas få ännu mera skjuts framåt i träningen då. Känns härligt att vara på G!

Motiverade hundar
Det ska vara kul med hund