Att nyårsafton och dagarna däromkring innebär ett formidabelt helvete för många hundar och därmed hundägare har förhoppningsvis inte gått någon förbi. De vilda djuren i skogen liksom hästar och många många andra djur och människor har en fruktansvärd tid att se fram emot. Att fyrverkerier för privat bruk borde förbjudas är vi många som tycker, men tills dess det går igenom så finns det några saker du kan göra för att underlätta.
Se till att aktivera hundarna så mycket ni kan DAGTID dagarna innan nyårsafton, och även på nyårsafton. Trötta hundar är oftare mindre mottagliga för skrämmande saker. Gå inte bara promenader utan låt dem jobba med huvudet – nosarbete (tex specialsök, Nose Work, spår eller leta efter godis i svår terräng, eller leta efter leksaker, tex).
Håll hunden KOPPLAD på nyårsafton, och helst dagarna före och efter (man vet aldrig när det smälls). Ha hunden i rymningssäker sele, eller halsband, eller båda. En hund som blir riktigt skrämd gör allt för att fly. Låt inte din hund bli en av alla dem vi ser efterlysta efter nyår.
Rasta hunden ordentligt tidigt på kvällen, och gå sedan inte ut med hunden förrän långt efter tolvslaget. Ta för allt i världen INTE med hunden ut och titta på raketer. Även om den var lugn förra året så vet man aldrig vad som kan hända.
Stanna INNE tillsammans med din hund under kvällen. Drag ner persienner och för gardiner, tänd alla lampor inomhus (så att blixtarna inte syns lika mycket), sätt på radio och teve för att stänga ute ljudet.
Strax innan TOLVSLAGET – ge din hund ett köttigt ben eller en aktiveringsleksak fylld med det godaste goda. Se till att tuggandet kommit igång innan helvetet brakar lös, och att det finns så det räcker genom hela oväsendet.
Om hunden blir RÄDD så visa att du finns där som stöd. Lämna inte hunden ensam att ta hand om detta (det vill säga ignorera inte). Mata med godis (till exempel mjukost på tub), klappa och lugna. Försök håll dig lugn själv. Du gör inte hunden räddare genom att visa att du finns där för den, tvärtom.
Om du hör smällar på avstånd dagarna före nyår så se det som ett TRÄNINGSTILLFÄLLE. Ge hunden godis/lek med hunden varje gång det smäller. Varje gång. Låt hunden tro att smäll betyder att det kommer godis.
Om du har en hund som du VET är rädd så finns det både receptfria och receptbelagda medel att köpa som kan lugna hunden och ta udden av den hemska. Adaptil, Calmex, Zylkene, Valeriana är några exempel. Prata med din veterinär! Tänk på att vissa av preparaten behöver tid på sig att verka.
FLY FÄLTET. Det bästa du kan göra om du bor i stan eller i villaområde är att ta dig därifrån. Antingen precis runt tolvslaget – sätt dig i bilen och åk ut på landet, kör längs motorvägen eller ta dig till en flygplats (där smälls det inte!) Spela musik och ät nyårsbuffén i baksätet. Ännu bättre är att hyra en stuga och bo där runt nyår, eller boka in sig på något hotell i närheten av en flygplats. Om du inte har möjlighet att göra något av detta så bygg ett fort inne. Se till att preppa med hundens bädd i källaren eller i badrummet. Se till att du har filtar och mys till dig själv – ladda datorn med en film och tänd några ljus.
Det viktigaste av allt: CHANSA INTE. Ta alla säkerhetsåtgärder på allvar. Även om du inte tror din hund kommer bli rädd, vara rädd så vet du inte. Ta hand om din bästa vän!