Ska vi byta grejer med varann?

Jag byter min leksaksbil mot en rostig skruv… eller i alla fall en leksak mot en annan leksak.

Jag experimenterar lite med värde på olika grejer med Vill. Mat är överlägset bäst, tycker han och struntar i om det är torrfoder eller slantade kycklinghalsar, nom nom nom (han spottar dock ut både isbergssallad och selleri). Han leker även om jag har mat i närheten, men släpper allt han har för händer för en torrfoderkula. Dummysarna är inte jätteroliga, inte äckliga eller o-roliga heller, utan ganska neutrala. Därför tycker man ju att om han hämtar en dummy och får en god godis så borde det vara det optimala, och det borde ske en värdeöverföring. Men nej, då blir det för stor obalans, och han skiter helt i dummyn. Att byta dummy mot dummy funkar jättebra. Det vill säga – belöning för att han hämtat en dummy är att få springa och hämta en ny dummy. Jag har faktiskt inte provat dummy mot leksak, men det ska jag göra nästa träningspass (både boll och kamp). Det borde öka värdet på dummyn (eftersom leksak är roligare än dummy) utan att röra till det som mat gör. Leksak mot leksak är det bästa, medan utkastad leksak och lek med den leksaken väcker habegäret hos den lille mannen. Äga är roligt, hälsar han.

Jag försöker öka värdet på ting även hos Boo, hon har absolut inget föremålsintresse, men däremot tycker hon ibland att godis är fantastiskt. Idag tränade vi att gripa dels en valpdummy, en plastapportbock och en boll, och bytte mot kycklinghalsar. Mjuka saker är lättare än hårda, men hon visade i alla fall att hon begrep vad jag ville, och hon tog steg i rätt riktning. Tänk att det ska vara så svårt.

Gip är ju då den tredje varianten – han ääääälskar alla grejer och har ett finfint föremålsintresse, men går inte i spinn över godis. Och det är också opraktiskt – varje repetition blir väldigt lång om man ska leka efter varje lyckat försök. Den optimala hunden har naturligtvis ett enormt sug efter både godis och lek. Men även om jag inte kan träna Gip med bara torrfoder så är det fullt möjligt att träna med godis – så länge jag byter mot lite lek emellanåt. Och det är ju helt okej! Däremot kan han bli helt blockerad av en allt för rolig boll. Då blir rörelserna långsamma och han vill bara leka.

Det är väldigt kul med tre så olika hundar, har jag sagt det förut? Om inte annat så gör det mig till en tränare som tvingas tänka utanför boxen och se varje hund för den han eller hon är.

 

Motiverade hundar
Det ska vara kul med hund