Glasögonsök

Både Boo och Gip älskar att leta efter saker som jag gömt, och emedan Boo mest bara gör det för kul så är Gip riktigt duktig. Jag tror att han älskar det så mycket för att han då får hoppa i alla möbler, gå på borden, hoppa upp i fönsterkarmar och leta i lådor och skåp. Sånt är lajbans säger Gruset! Hittills har de mest sökt narkotika, te och små nonsensföremål, men idag tänkte jag att jag skulle börja träna dem att leta efter mina glasögon som jag alltid förlägger. Sagt och gjort. Jag funderade lite på om jag skulle använda sökbanan för att få dem att slå på näsan, men beslöt mig för att låta bli – de är som sagt vana vid den här leken och jag misstänker att glasögon inte är så speciellt svårt för dem att hitta.

Jag började med Boo, och höll glasögonen som en smeller (i handen), och klickade och belönade när hon nosade på dem. Sen gömde jag dem när hon såg på och sa till henne att leta, två gånger. Efter det satte jag henne i köket medan jag la glasögonen så att de inte syntes, under en kudde på en pall i vardagsrummet. Hämtade henne och bad henne leta. Busenkelt sa Boo och hittade dem snabbt. Busenkelt och buskul! Tre gånger till fick hon leta reda på dem och hon hittade dem varje gång (en gång med en skitsvår vesslestörning, ja hon uppmärksammade en vessla som höll på utanför fönstret och var tvungen att morra lite åt den. Men, hon återupptog snabbt letandet!). Duktig flonk!

Gip, som är ännu duktigare fick glasögonen enbart som smeller och sen satte jag honom direkt att vänta i köket medan jag gömde dem ganska svårt (högt upp i hyllan där vi förvarar ved). Som vanligt var han entusiastisk, noggrann och peppad och hittade dem och markerade dem fort. Han fick också leta några gånger innan jag bröt.

Nu ska jag bara sätta ord på föremålet, samt lära dem hämta grejen och lämna till mig. Det får de ju aldrig göra med annat de söker efter så det kan bli en utmaning, åtminstone för Boo. Utomhus hämtar Gip redan sånt vi letar efter så jag tror inte det ska bli så svårt för honom.

Glasögonen, fjärrkontrollen, nycklarna och mobilen är sånt som jag alltid förlägger och som jag tänkte hundarna kan få hjälpa mig att leta efter, men listan kan så klart göras hur lång som helst. Det behöver ju inte inbegripa att sakerna är bortslarvade heller, det kan ju vara för att du är bekväm också: En filt när du ligger och läser, eller en extra kudde (den hade nog Vill gillat, han älskar att bära på soffkuddarna) kanske? Hämta en dricka i kylskåpet är ju en klassiker, och att hämta tidningen och tofflorna är ju såna där serietidningshundkonster som väl alla hundar med självaktning borde lära sig egentligen. Att lära hunden hämta sitt koppel och dina vantar, mössa och strumpor kanske vore något (men då får man se till att få det på signal så man inte får en hund som kommer släpande på grejerna så fort de vill gå ut – vilket är för det mesta om du frågar några fyrbenta i det här huset. De bangar aldrig för utomhuslek!). Kommer du på annat som kan vara smart för hunden att kunna hämta? Både jag och hundarna tycker att den här typen av aktivering är jätterolig, och som bonus får man hundar som är trötta. Nosarbete är verkligen ”the shit”!

 

 

Motiverade hundar
Det ska vara kul med hund