Orosmoment

Allt är inte så rosenskimmrande som i förra inlägget. Boo slickar på tassarna. Slickar, slickar, slickar. Biter och slickar så intensivt och transaktigt att hon blir helt anfådd. Olika tassar, och förrutom att det börjar bli rött så ser jag inget. Jag får klämma och känna och hon reagerar inte. När vi var på freestylekurs i Stockholm förra våren (inomhus, massa nya människor och hundar och en alldeles för svår miljö för henne) så tuggade hon på tassarna i en månad efteråt. Jag försökte hindra henne med strumpor, med salva, med tratt (hon är livrädd för tratten). Till sist hade hon tuggat hål på huden och det var rött och irriterat. Irritationen var ganska lätt åtgärdad (med tassbad med Atamon, samma som man gör saft med hjälp av) och till sist kom vi tillrätta med det. Hon hade öroninflamation i vintras, och det kan vara ett allergisymtom. Det vet jag eftersom Boo hade upprepade öroninflamationer när hon var runt året, och veterinären då sa att det kunde bero på allergi. Sen gick det över, utan att vi gjorde något speciellt. Öroninflamationen åtgärdade jag med örondroppar, och hon ser jättefin ut i öronen nu. Inget rött, inget klet, ingen klåda. Men tassarna? Hon verkar inte ett dugg stressad, men det är svårt att säga med Boo, hon är inte den som talar om vad hon vill. Jag ska – som jag skrev igår – oberoende av detta öka hennes träningsmängd, kanske kan det göra att det blir bättre. Få henne att tänka på annat. Men vad gör jag med tassarna som börjar bli röda, med hunden som naggar och biter på sig själv? Det kan vara fysiskt (ont i en tass, eller någon annan stans – det tror jag dock inte eftersom jag bad Laxmi kolla igenom tassarna extra, och hon dessutom kollade igenom varenda milimeter av Boo. Eller allergi, då.) eller psykiskt (stress, understimulering, oro).

Första åtgärderna blir att enbart ge henne färskfoder, råa ben och rått kött (som belöning) eftersom jag tror det ligger närmare till hands att bli klådig av industrigodis och torrfoder. Hon äter ett kosttillskott som ska stärka upp immunförsvaret, det ska jag se till att ge varje dag. Och så öka hennes träning, framförallt hjärngympan. Och så atamonbad och se till att hon inte kommer åt att nagga. Tänk vad fint om hundarna bara kunnat berätta för oss med ord, i stället för att kommunicera så här diffust.

Motiverade hundar
Det ska vara kul med hund