Det lilla extra

Har precis varit ute och kört igenom alla momenten (utom platsliggning i grupp, dock platsliggning ensam :-)) med Gip. Jag har siktet inställt på en tävling i början av augusti och det känns som ett rimligt mål att nå dit. Dock är det en hel del bitar kvar. Om jag bara tränar precis det som behövs – hålla apporten fem sekunder, gå ett fritt följ ungefär så långt som det brukar vara, inkallning på det avstånd som krävs och så vidare så klarar han det ganska bra. Men om jag lägger till någon störning så blir det i vissa fall väldigt svårt för honom. Ibland blir ”störningen” ingen störning utan en hjälp, men bollar på plan, hundar som skäller, om jag drar ut på det lite till – och han tappar fokus. Så målet för juni och juli blir att träna svårt. Riktigt svårt. Träna på nya ställen, träna direkt han hoppar ut från bilen, träna på att gå länge, att hålla apporten när han trickstränar och så vidare. Överträning helt enkelt. Gip är en belöningsorienterad ung man och att jobba utan belöning är svårt. Jag måste kolla över mina belöningsritualer och se vad som kan funka. Och arbeta mycket mer strategiskt med externbelöning. Alltid ha buren med och en skål med kattmat i den, är en bra början. Mitt mantra som alltid är ”korta pass – lek ofta” måste bytas till ”lite längre pass – och lek mer sällan”. För klarar vi inte ett helt program hemma lär han knappast vara pepp på det på tävling. Men det är ju så ROLIGT att belöna.

 

Motiverade hundar
Det ska vara kul med hund