Träningsinspiration

En annan sak som Niina sa var att alternera träningen och köra olika saker med bara mickropauser emellan. Inte bara gå ut och köra apportering eller fotgående ett pass och så nåt annat ett annat pass. Och jag tycker jag är ganska bra på att mixa, men inget som inte kan bli bättre. Så klart!

Igår tog jag ut grus och körde i första passet apportering (gripanden på kastad apport, med fokus på farten), tre kast. Sen bytte jag till slalom och han fick springa i full fart tre gånger, sen tightade jag till portarna och körde två till. Och sist körde jag ett kort fotgående med fokus på tempoväxlingar. Ett superkort pass allt som allt, men tre bra grejer och vi tog steg framåt. Effektiv träning gillar vi!

På eftermiddagen tränade jag först läggande under gång (något jag inte gjort hela momentet innan, men det gick utmärkt) och sen fotgående (på ny plats!) med lillebror och husse som spelade fotboll som störning. Det gick sådär, det var väldigt svårt.

Sent på kvällen var jag ute och körde ett kort pass till med apporten, springa ut till target (till rutan) och så ett par vändor på slalomet till.

Tre riktigt kvalitativa pass, där jag försvårade mycket, tog steg framåt och ändå inte tränade längre än 40 minuter sammanlagt. Och så viktigast av allt: Grus hann inte lessna på något av grejerna utan det kändes nytt och fräscht hela tiden. Det var svåra saker som kräver både mycket fart i benen och koncentration, men han höll ihop hela tiden. Han brukar annars behöva en del tankepauser och gå och kissa lite.

Idag på morgonen upprepade jag kvällspasset men bytte ordning så att jag först tränade apporten sen slalom och sist target och han kändes koncentrerad och pepp rakt igenom. Bra strategi!

Nästa sak – och nu utmanar jag mitt mod rejält – är att hålla inne belöningen mellan momenten. Fast då ska jag naturligtvis inte träna saker som är så nya.

 

Modträning pass två: läggande under gång. Inte läggande under baklänges march som vi harvat sen medeltiden, utan läggande under gång. Plättlätt sa den duktige border collien. Inklusive gå ifrån – ställa mig – gå tillbaka – be hunden sitta? Jomenvisst. Sen fotgående medan galentränande tollarpojk spelade fotboll med husse. Det var svårt. Men fixade han det? Jovisst. Imorrn ska jag leta upp en fotbollsplan, helst med tränande åttaåringar. Grus gillar åttaåringar nästan lika mycket som han gillar fotbollar.

 

Motiverade hundar
Det ska vara kul med hund