Målsättning och tillbakablick

2012 är snart slut, och vilket fantastiskt år det varit! Den största förändringen är naturligtvis att vi flyttat hit och att jag äntligen äntligen äntligen startat upp Motiverade hundar. Men det är ju faktiskt bara halva året! 2012 började med buller och bång med att Vill flyttade in, och det har varit så otroligt roligt att få lära känna en helt ny individ. Han är fortfarande väldigt säregen, och helt olik de andra. Det har krävt en massa tänkande för att hitta rätt redskap att träna den lille retrievern, som blir het som glödande kol om man inte passar sig och som kan lugnas ner med lite lek och gasas upp med godis. Omvända världen! Jag har fått lägga ner massa tid på leken, lugnet och att kunna släppa matbelöningar med tanken. Han är en seriös hund, det finns liksom inget tid för massa blaj, utan han tar saker och ting på allvar, oavsett vad det är. När jag blev förtjust i hans moster Qvicka så var det just hennes seriösa sida jag tyckte var så intressant, och det är kul att få utforska den hundsidan ytterligare. För han är seriös i allt han gör, och att göra saker bara för att det är skojigt, eller halvdant, finns inte i hans värld. Han kan inte skita i nåt som han gett sig den på, och det är ju en egenskap som gör honom till en väldigt bra hund. Och medan Gip främst gör saker för att det är roligt verkar Vill göra dem för att det är viktigt. Och så klart för sin belöning. Det är lätt att glömma hur ung han är för han är så himla kompetent. Och det har han varit från första början.

Under 2013 ska jag lägga ner massa tid på att träna i olika miljöer med Vill, och störningsträna rent generellt. Vi behöver jobba på uthålligheten och att inte bli frustrerad om det dröjer till belöningen kommer. Kedjor och hela program. Naturligtvis finns hur mycket detaljer som helst att träna på också. Jag kommer lägga huvudfokus på jakten, lydnaden och viltspåret och ska tävla i alla grenarna under 2013. Jag satsar dock på lydnadsprov först i slutet av året – och kommer tävla i rallylydnad i första halvan. Jag vill också ställa ut honom några gånger till. Största problemet blir att hitta lediga helger till alla tävlingar.

Gip har transformerats helt under året, vilket jag berört flera gånger. Han är en riktig kompis och vi har bara kul när vi tränar. Mitt mål för 2012 var att han skulle bli mer galen, och det lyckades med råge. Tyvärr så visade det sig att mina tävlingsnerver har ett dåligt inflytande på det lilla gruset och det var ingen bra känsla på tävlingsplanen, förutom första gången då jag inte hade några förväntningar. Så det är mitt primära mål att jobba med under 2013, att få Gip att skita lite mer i vad jag skickar ut för signaler. Det gäller även andra hundar, förresten, och främst Vill: Gip har svårt att ta för sig och vill inte leka när Vill är med och väntar på sin tur (otåligt). Även Gip ska jag ta med mig mycket mer till oväntade ställen och träna med. Allt från inomhushallar och brukshundklubbar med massa andra hundar till IKEA-parkeringen och stadstorg. Han är oerhört situationsstyrd och förknippar platser och miljöer med viss aktivitet. Vi ska tävla rally och viltspår och träna massa lydnad och freestyle. Och så klart valla! När fåren flyttar in i vår kommer vi äntligen få möjlighet att utvecklas inom vallningen. DET ser vi fram emot.  Agility då? Vi får se. Å ja, och så det här: under 2013 ska jag ge mig den på att lära Gip gå fint i koppel. Fy så tråkigt det är med en liten stretis som tycker det är helkasst med koppelpromenader (vad är POÄNGEN säger Gip.). Men ja, det måste ju göras.

Jag hoppas att Boos höfter håller under hela nästa år, och att hon fortsätter utvecklas i den takt som hon hittills utvecklats i. Jag ska fortsätta BATa henne och så får hon hänga med på grabbarnas viltspår och rallyträning. Kanske kanske kanske kan hon få göra anlagsprovet i viltspår hon också. En ambition under året är att minst en gång i veckan åka på utflykt bara Boo och jag. Målet med henne är att ha en smärtfri, lycklig och harmonisk tillvaro, det låter torftigt men det är det enda viktiga. Att se henne rusa runt med ”brorsorna” på tomten eller glädjestrålande skutta fram till sin targetmatta eller klöven är värt väldigt mycket.

En liten första tanke till målsättningar under 2013.

Motiverade hundar
Det ska vara kul med hund