Målfokus

IMG_7754

 

Jag inser mer och mer att jag behöver tydligt uppsatta mål för att få något ordentligt gjort. Jag tror inte hundarna bryr sig om ifall de får göra något för att det är skojigt, eller för att jag tänker de behöver det fysiskt eller psykiskt – eller för att vi har ett tävlingsmål, men för mig gör det en stor skillnad. En av anledningarna till att jag tappat tempo och fokus med Gip är helt klart för att jag inte riktigt vet var träningen ska leda. En av anledningarna till att jag är glad för att Boo och Mixi är nöjda med promenader och sporadiskt träning är för att jag vet att deras träning inte kommer leda någonstans utöver det som stundens aktivering kan ge, och då har jag svårt att förmå mig till att planera – genomföra – utvärdera. Trots att jag älskar hundträning mest av allt!

Med det i åtanke så anmälde jag mig nästan direkt till en klass 2-tävling med Vill, och den går av stapeln om inte allt för lång tid. Detta gör att jag blir fokuserad på en uppgift (lära in momenten) och inte flummar iväg. Det gör också att en del annat säkert blir lidande. Saker som jag borde underhålla, och saker som jag borde starta på tidigare, men för mig tror jag det fungerar bäst i dagsläget att fokusera på en klass i taget. Vill har provat på både det ena och det andra ur de högra klasserna, och visst slänger jag in delar av moment ur de högre klasserna i den vanliga träningen, men för mig funkar det bäst att ta saker i ordning. Jag lär väl märka om det är en usel strategi så småningom. Och jag är supernöjd med att han har en så bra grundträning att det faktiskt bara är att plocka fram de olika sakerna. Det hade inte gått om jag inte haft en ganska bred och ofokuserad träningsstrategi från början. Grundfärdigheter och allehanda tränings- och lekövningar ftw! Trots allt, alltså.

Så nu är det de nya momenten i klass två som jag främst slipar på. Rutan, fritt hopp över hinder, fjärr och apporteringen.

Idag stod rutan på programmet. Det jag behöver tänka på:

* belöna enbart de gånger han springer rakt ut och inte kikar efter belöningen (som jag nio gånger av tio kastat…) bakom sig (jag ska experimentera med belöning bakom rutan)

* flytta rutan V A R J E gång.

* träna snabba stopp separat

Tydligt och bra. Behöver inte vara svårare än sådär.

Motiverade hundar
Det ska vara kul med hund