Övning ger färdighet!

villAngered

 

Idag har Vill och jag debuterat i lydnadstvåan, och tävlat totalt andra gången tillsammans. Jag var lugn och förväntansfull, med ett härligt och inte läskigt sug i magen – jag som brukar vara så nervös att jag blir apatisk! Vet inte om det var uppladdningen med champagne och tårta igår (mamma fyllde år!) men jag väljer att tro det och tänker köra på det nästa gång också. Eller också var det för att jag visste att jag hade med mig finaste orange, som jag liksom inte behöver fundera på om han ska göra nåt dumt.

Sammanfattningsvis så måste jag säga att det gamla ordspråket ”övning ger färdighet” stämmer. De moment jag lagt mest tid på – ruta, fjärr, fritt följ och hopp – gick kanonbra, medan de moment som jag tänkte att han ju redan kan – apport och inkallning – fick tramsiga fel. Villens attityd var rakt igenom strålande, och domaren kom fram flera gånger efteråt och uppmanade mig att behålla glädjen! Han sa att det såg mycket lovande ut och att det allt skulle bli riktigt bra det här, med lite mer rutin. Kan inte annat än instämma – kan det vara så här kul att tävla så kommer vi garanterat behålla glädjen. Vill höll dessutom ihop superfint. Jag var lite orolig för fjärren, eftersom den kommer sist, och han har glidit över på höften även där, men han var lika rask som nånsin. Och platsliggningen, ja den bjöd på en stor förvåning…

Moment för moment då:

Platsliggning: 0. Jag fick en chock när jag vände mig om och såg att Vill satt upp. Vad tusan. Det har han faktiskt aldrig gjort innan, min oro för platsen var att han skulle lägga sig på höften och skifta sida, inte att han skulle sätta sig. Typiskt orutin från min sida då det mellan lottningen och platsen gick ca tre minuter – tiden det tog att hämta Vill i bilen. Noll stund för förberedelse. Mitt i alltihop la han sig ner igen, och jag är ändå glad (men inte förvånad) att han stannade på sin plats. Domarkommentar: Kan ej moment.

Fritt följ: 8,5. Inte lika på som han kan vara, men jag hade honom med mig hela tiden. Han blev lite tittig på sågspånshögarna, men ingen tvekan och jag funderade aldrig på om han skulle lämna mig. Trygg och fin. Domarkommentar: Fin aktivitet, tränger.

Läggande: 9. Eftersom jag glömde att be nån filma så vet jag inte riktigt vad domaren menade. Kanske stannade jag till när jag kommenderade? Domarkommentar: Ojämn transport. Bra läggande.

Inkallande: 5. Ja kära nån… Satte Vill, sa ”stanna”, tog ett steg – och Vill följde med. Så har han heller aldrig gjort förut, men men.. Resten av momentet var finfint. Domarkommentar: Tjuvstart. Bra intresse. Bra avslut.

Sändande med ställande: 9!!! Så sjukt nöjd med detta! Tävlingsledaren sa ”Jag trodde det var en tia!” när domaren visade skylten, haha (och jag vet inte heller vad han drog för). Vill gjorde precis som vi tränat, – snabbt ut, snabbt ställande och stod kvar tills jag sa fri. Hurra! Domarkommentar: Bra! 

Apportering: 6,5. Ännu en kära nån och ett fel jag aldrig sett från Vill förut då han släppte apporten på marken på vägen in… Han grep den dock direkt igen och fortsatte in, men satte sig snett. Ganska låg aktivitet över huvud taget faktiskt, så en liten satsning på apporten, då. Domarkommentar: Släpper, slarvigt avslut.

Fritt hopp över hinder: 8. Domarkommentar: Slarv hos föraren. (Återigen – jag FÅR inte glömma filma. Har ingen aning om vad jag gjorde. Duktig hund i alla fall ;-)).

Fjärrdirigering: 9 Vi har tränat och tränat och tränat – och det gav resultat. Svåraste momentet för Vill då han måste vara i exakt rätt aktivitetsnivå. Är han för uppe i varv så både låter han och – framförallt – hoppar bakåt. Är han för låg så ligger han bara kvar och tittar på mig som om jag är knäpp. Men idag var det perfekt! Eller ja – nästan i alla fall. 🙂 Domarkommentar: Bra

Helhetsintryck: 8,5. Ja, det gav ju inget förstapris (däremot en tredjeplacering) det här, men han är ju så härlig, den här hunden. Kan ju inte bli annat än glad! Domarkommentar: Lovande AKTIVITET.

Och vet ni vad det bästa är – jag LÄNGTAR till nästa tävling! 😀

 

Motiverade hundar
Det ska vara kul med hund