Självkontroll vs fjärrkontroll

Ibland kan det kännas som det är väldigt mycket utrustning i hundträning. Jag tycker det är roligare att köpa nya leksaker till hundarna än vad det är att köpa saker till mig själv och ska väl inte sticka under stol med att jag gärna och ofta köper grejer, ibland felköp, men ganska ofta lönar det sig med kvalitet. En av de dyraste saker jag köpt till hundarna (bilen undantaget…) var en Manners Minder, och jag funderade länge och väl på om jag skulle köpa den. När Mixi kom in i bilden med sin benägenhet att skälla om hon blir lämnad ensam ungefär samtidigt som Gip la sig till med den fula vanan att skälla om jag gick för långt ifrån honom om han var pausad i buren eller bilen på träning så bestämde jag mig för att köpa en. En Manners Minder är alltså en apparat som man fyller med godbitar vilka man med hjälp av en fjärrkontroll kan portionera ut. Till exempel om jag tränar Mixan så kan jag stänga in henne i ett rum och när hon är tyst och lugn trycka på fjärren – och hon får en godbit. I Gips fall kan jag ställa MM på buren och när han ligger lugnt belöna trots att jag är på avstånd. Den går också att använda som externbelöning, som ett säkrare alternativ till godisskål.

Jag har inte riktigt kommit igång med träningen med hjälp av MM – Mixan visade sig tycka den är lite obehaglig och fattade inte riktigt att godis kom _varje gång_ ljudet som föregår utdelningen hördes, och framförallt inte att där fanns nåt om jag inte visade henne… Nå, jag har inte varit så ihärdig som sagt och antagligen skulle det gå ganska snabbt att lära henne. Gip har jag inte heller tränat med den så mycket, han tycker den är väldans rolig som externbelöning, men eftersom han inte går igång på godis så mycket – han äter tex inte godis i bilen – så har jag inte kommit mig för med att försöka med den i bilen (när jag haft med två hundar på kurs och han upprört skällt på mig för att jag tagit ut den andre har han ibland – innan jag satte dit ett galler – hoppat fram i framsätet och suttit där bredvid det öppnade paketet strimlad skinka…). I buren skulle det antagligen fungera, där äter han gärna godis, så där för jag väl bara skylla på lathet. Och nog skulle jag kunna träna att man måste äta även i bilen, det har jag ju gjort med Boo. Ingen omöjlighet alltså. Men jag tror jag väntar på plusgrader i alla fall.

Nå, enter Vill. Enter Vill som så gärna vill ha det godis som en annan hund tränas med. Enter optimalt användningsområde för en MM! Idag tränade jag först Boo och sen Gip samtidigt som Vill var i rummet och fick godis via MM. Det var en testomgång, så nu ska jag sätta mig ock fundera på hur jag vill att det ska se ut, men det verkar lovande. Han tycker så klart att en maskin som spottar ut sig godis är superb.

Några nackdelar inser jag dock med en gång: att hålla koll på Vill och trycka på fjärren tar en del fokus från den hund som tränas. Det är dock inte annorlunda mot om jag ger honom direkt i munnen, jag måste ha delat fokus även då. Maskinen spottar ur sig massa godbitar på en gång trots att jag bytte till vuxenfodret med störrre kulor (vilket jag inte vill ge honom) och satte den på inställningen att det ska komma en godis i taget. Dålig design! Jag hade redan tränat upp Vills frukost, så det blev väldigt mycket mat här på morgonen. Den största nackdelen är nog dock att det störde de andra hundarna. När jag skulle försöka träna Boo stängde hon ner totalt, så för hennes del blev det bara klassisk betingning. Det vill säga: hon fick godis av mig när maskinen lät. Gruset blev inte så störd, men det märktes att han märkte att jag blev lite fäpplig med klicker och hans godis och fjärrkontroll och allt vad det var. Mekaniska färdigheter som jag får jobba på helt enkelt.

Nästa vända ska jag se till att ha MM stående så att kulorna ramlar ner i Vills säng. Denna gången hade jag bara ställt den på golvet och kriterierna vad minst sagt otydliga. Och det ska bli spännande att se om Gip kan tänka sig nöja sig med en godbit i stället för att vilja vara med i Vill-lek, och huruvida Vill i så fall väljer leka med mig före den roliga godisautomaten.

To be continued!

Motiverade hundar
Det ska vara kul med hund