Utställning

Igår var jag och Vill på Svenska Spaniel- och Retrieverklubbens utställning i Gränna, och Vill ställdes ut i valpklass 2. Det var en helt ny erfarenhet för oss båda, jag har inte alls intresserat mig för utställning och trodde egentligen aldrig att jag skulle komma att ställa ut någon hund. Men när jag nu har en trevlig och snygg tollare som dessutom älskar att vara i centrum – så varför inte? För mig var enda målet att Vill skulle få en rolig upplevelse, och det målet uppfylldes. Han var störtcool och brydde sig inte om hjordar med welshar, labbar och snövita goldens som uppehöll sig i närheten. Varje gång nån hund skällde eller stökade fick Vill en godbit, och snart skvallrade han fint på de hundar som lät. Vi lekte med en kampleksak och tränade lite tricks och han var som vanligt väldigt fokuserad, trots allt som försigick runtomkring. Framåt eftermiddagen blev han trött och nosig så inför finalen lekte jag igång honom lite för mycket med resultat att han studsade vid mitt ben när vi sprang. Det kan vara därför vi åkte ut ganska snabbt där, jag vet inte. I rasringen var han enda tollarvalpen, men tilldelades ett hederspris, HP (ges till särskilt lovande valpar fick jag lära mig) så två rosetter fick han. Skoj! Och som sagt plats i stora finalringen tillsammans med valpar av andra raser som vunnit.

Jag kommer absolut ställa Vill igen, det var roligt att få kritik från domaren, och en bra tävlingsträning. Nu när jag vet lite mer hur det går till kan jag dessutom vara bättre förberedd. Dels träningsmässigt men dels så vet jag nu att stol, och filt och matsäck – och kanske nåt att läsa – hade varit en god idé. Funktionärerna var jätterara och domarna trevliga. Däremot bekräftades många av mina fördomar och det var tråkigt – sjukt feta labbar som lufsade omkring, fler koppelkorrigeringar än jag sett på ett ställe tidigare, och väldigt få hundar som såg ut att användas i jaktträning. Faktum är att de enda jag såg leka och träna med sina hundar (alltså inte ringträna, det var det många som gjorde) var några andra tollarägare. De ställde dessutom i jaktklass.  Jag som är van vid jaktavlade labbar, cockrar, goldens och flattar insåg plötsligt hur extremt stor skillnad det är på de som ställs ut och de som hämtar fåglar. Ledsamt. Jag är glad att inte tollarna gått därhän!

 

Motiverade hundar
Det ska vara kul med hund