Tesla is in da house!

Och det med besked! I lördags åkte Anders och jag, tillsammans med Gip och Vill till Fjugesta för att delta på For The Wins adventsvallning och hämta hem Tesla. Det blev inte så mycket vallat för Gip och mig, jag var allt för fokuserad på valpköpet, men vi fick ett litet pass i 25an i alla fall. Det var inte det bästa vi gjort, men enligt Karins ”order” så tog jag tillfället i akt att låta honom känna och tänka (med hjälp av sshhanden och smackanden och lite handvift/kroppsrörelser) på helt nytt ställe och nya får. Lärdom för Gip: valla kan man göra på många ställen. 🙂 Han kändes lugn och fin, jag är glad att hans saktakommando funkar även på bortaplan, det är mycket bättre att använde det för att få honom att tänka än att lägga honom som blir ett för stort avbrott. Träd varsamt, med denna. Väldigt kul sätt att säga hej till kennelgemenskapen i FTW med en massa trevligt vallhundsfolk – tack Fanny och Thomas! 😀

Nån som inte träder varsamt är den fantastiske lille Teslan. Åh herregud vad jag redan är förtjust i den svartvita virvelvinden! Om jag nu kan säga nåt om hans personlighet efter att ha känt honom så här kort tid, och vid så här späd ålder så är ändå första intrycket att han är jäkligt balanserad. Han är på men inte stressad, han är modig men inte dum, han är galen men inte GALEN. Han tänker och känner, den där. Han är inte rädd för att säga vad han vill, och han tar även saker (tex kompostgaller) i egna tassar. Han fattade direkt att man beter sig olika mot världens snällaste Gip och inte-så-imponerad-av-valpar Vill, han vet vem av katterna man kan kasta sig över och brottas med och vilka som inte uppskattar det. Mat är toppen, kamplek är toppen. Han springer och busar och lever rövare – och somnar och sover som en stock var som helst. Och han säger till när han vill gå ut och kissa och bajsa.

Igår var han med mig när jag hade specialsökskurs, och han hälsade glatt på alla kursdeltagare och delade ut pussar och kärlek. Studsade runt när vi hade teori och lekte med en leksak – för att sen välja mina fötter av alla fötter att sova på. Smart pys som vet var han hör hemma! <3 När de andra hundarna jobbade fick han sitta i valphage, vilket emellanåt, när det kom förbi nån extra intressant hund, var svårt. En nötnacke tog hand om den saken, men nu har han fått titta på både schäfrar, en westie, en staffe, en aussie och en entlebucher sennenhund. Han gillar inte att bli instängd, så jag ska leka burlekar med honom för att förstå att det händer bra saker där inne. Han satt (sov) mest i Anders famn när vi åkte hem, eftersom han absolut inte ville vara i transportburen, och så kan vi ju inte ha det.

Idag på morgonen har han fått sig sitt första lilla träningspass. Utöver lek och belöningar så måste han förstå att om han gör nåt så får han. En enkel övning är att få valpen att kliva upp på något med framtassarna (enkelt och konkret) för att få en belöning. Det är lätt att hålla på kriterierna och en fördel är att eftersom föremålet ligger på ett ställe så kryper inte valpen närmare och närmare för att få sin belöning utan den är på en armlängds avstånd. Jag valde dessvärre en sekund när han var lite trött, så passet blev lite väl kort (även om valppass även i vanliga fall är jättekorta). Men tre godisbelöningar, en lekpaus och två godisbelöningar till fick jag in och samtidigt fick jag introducerat klickern. Nu sover Tesla, men jag ska fortsätta i eftermiddag. Härliga valptid!

Motiverade hundar
Det ska vara kul med hund